Akým nebezpečným látkam sa vyhnúť v e-cigaretách

Na trhu existuje veľké množstvo značiek a výrobcov elektronických cigariet. Zamýšľali ste sa však niekedy nad ich kvalitou alebo je pre vás rozhodujúca práve cena? V tomto článku vám predstavíme nebezpečné látky nachádzajúce sa v e-liquidoch, ktoré by ste určite nemali inhalovať. Ďalej sa pozrieme aj na látky, ktoré vám vôbec nemusia robiť starosti.

Vždy však platí to, čo sa snažíme pomocou nášho blogu docieliť. Overujte, overujte, overujte. Nie len značku e-liquidov alebo elektronických cigariet, ale taktiež predajcov. Či je vejpka fake sa dočítate aj na našom blogu spolu s návodom. 

Nebezpečné látky v e-cigaretách a e-liquidoch

V nasledujúcich pár odstavcoch sa pozrieme na 4 nebezpečné látky, ktoré by sa nemali objaviť vo vašej vejpke, a ak áno tak v stopových alebo minimálnych koncentráciách.

1. Diacetyl

Táto chemická zlúčenina sa používa hlavne v potravinárskom priemysle na dochutenie krémových alebo maslových príchutí výrobkov. Zatiaľ čo pri potravinách je Diacetyl prakticky neškodný, jeho inhalácia môže viesť k trvalým zdravotným následkom. Výsledkom sú poškodené sú pľúcne tkanivá a vážne respiračné problémy. 

Pri lepších značkách (výrobcoch) sú zaznamenané žiadne alebo stopové množstvá, pri fejkových a podradných produktoch (väčšinou ich spoznáte podľa príliš nízkej ceny) je Diacetyl prítomný. Preto si vždy overte, či daná značka vejpiek má Diacetyl alebo nie.

2. Kyselina citrónová

Čo je zlé na kyseline citrónovej? Veď v potravinách je prirodzenou zložkou používanou ako konzervant alebo zvýrazňovač chutí... Áno potraviny sú fajn, ale pri nadmernom zahriatí e-liquidu s kyselinou citrónovou vo vejpkách vznikajú nebezpečné výpary, ktoré môžu spôsobiť podráždenie dýchacích ciest a prispieť ku vzniku chemickej astmy. Chemická astma vzniká aj vtedy, ak fajčíte klasické cigarety. Ak teda vejpujete kvôli tomu, že je to "zdravšia/šetrnejšia" alternatíva, výskyt tejto zložky v e-cigaretách vás rozhodne nepoteší. Vždy si prítomnosť tejto látky overte.

3. Kakaový extrakt

Kakaový extrakt sa často v e-liquidoch používa na dosiahnutie krémových a čokoládových príchutí. Pri inhalácii môže byť nebezpečný, a tak ako ostatné látky, aj kakaový extrakt môže podráždiť dýchacie cesty a spôsobovať respiračné problémy. Ak sa chcete vyhnúť riziku respiračných ochorení, obmedzte e-liquidy s čokoládovou alebo obdobnou príchuťou. Ak raz za čas takýto e-liquid spotrebujete, nemal by to byť problém. Opäť zdôrazňujeme, že tie kvalitnejšie značky majú menej nebezpečných látok, a teda aj pomer kakaového extraktu môže byť nižší.

4. Vitamín E acetát

Tento vitamín, často používaný ako stabilizátor, bol spojený s viacerými prípadmi poškodenia pľúc, najmä v nelegálnych vape produktoch obsahujúcich THC. Inhalácia vitamínu E môže viesť k vážnym zápalom v pľúcach a k ich poškodeniu. Mnohé fake vejpky obsahujú práve túto látku. Preto si dávajte pozor pri výbere. 

Ktoré látky sú naopak bezpečné?

Pri výbere e-liquidu je rovnako dôležité vedieť, ktoré zložky sú považované za tie bezpečné - prirodzene vyskytujúce sa, pretože nie všetky zložky sú škodlivé. Áno, e-cigarety sú zdraviu škodlivé, ale aj vy si môžete vybrať ako veľmi. 

1. Nikotínová soľ

Nikotínová soľ patrí medzi najbezpečnejšie a najvychýrenejšie látky v e-cigaretách. Ak pri e-liquide vidíte "nic salt" alebo "nikotínová soľ", rozhodne sa nemáte čoho báť. Práve naopak, siahajte práve po takýchto e-liquidoch. Nikotínová soľ je veľmi jemná forma nikotínu, rýchlejšie sa vstrebáva a nezanecháva tak silný "throat hit" ako je tomu pri iných formách nikotínu pri inhalovaní. Nikotínovú soľ nájdete vo výrobkoch značiek Elf Bar, Lost Mary, AISU, Bar Juice a pod. 

2. Propylén glykol (PG) a rastlinný glycerín (VG)

Väčšina kvalitných e-liquidov obsahuje práve tieto dve látky. Propylén glykol (PG) pomáha lepšie prenášať chuť a poskytuje silnejší "hit" v hrdle. Rastlinný glycerín (VG) vytvára viac pary. Pomer týchto dvoch látok je prispôsobený druhu POD systému, ktorý na vaping opoužívate. O PG a VG sa dočítate aj v článku Všetko o e-liquidoch.

3. Príchute

Väčšina príchutí v e-liquidoch je syntetická. Ak by e-liquidy neobsahovali príchute, necítili by ste nič. Nikotín je totiž úplne bez chuti. Samozrejme, pri klasických cigaretách cítite chuť (horkú a pre niektorých štipľavú), za to však môže tabak, nie nikotín. Vďaka príchutiam teda cítite chuť vejpky, väčšinou chuť ovocia alebo rôznych sladkých kombinácií. 

Skladovanie je tiež dôležité

Je síce super, že sa vyhnete nebezpečným látkam výberom správnej vejpky, vždy však venujte pozornosť skladovaniu. To je tiež dôležitý faktor. Viac o skladovaní e-liquidov sa dočítate v článku E-liquidy a všetko o nich na našom Vejpka blogu

Používáme ověření věku Adulto