Čo je e-liquid a ako ho skladovať

Vape liquid, tiež známy ako e-liquid alebo vape juice, je hlavnou zložkou jednorazovej e-cigarety a dopĺňa sa do POD systémov. V tomto článku vám prinesieme dôležité informácie, z čoho sa e-liquidy skladajú, aké sú na trhu rôzne druhy a aké e-liquidy môžete používať v akých situáciach. Vysvetlíme si aj rozdiel medzi PG a VG a poradíme, ako e-liquidy skladovať. 

Čo je e-liquid a ako funguje?

E-liquid je tekutina, ktorá sa používa do elektronických cigariet a slúži na inhalovanie. Následne z nej vznikne vodná para, ktorá sa vydýchne a pri vydýchnutí pripomína dym.

E-liquidy fungujú na princípe vytvárania pary, ktorú vdychujete. Batéria zariadenia (napríklad POD systému alebo jednorazovej e-cigarety) napája cievku, ktorá zahrieva liquid, Ten sa potom premení na aerosol / paru. Princíp je rovnaký ako pri varení vody na sporáku. Voda sa varí dovtedy, kým sa neodparí. Cievka teda zahrieva e-liquid a mení ho na paru, ktorú ingalujete. Tento spôsob prijímania nikotínu je omnoho zdravší ako klasické fajčenie. Ďaľšie výhody vapovania nájdete v článku Čo je vapovanie a aká je jeho história.

spôsob ohrievania e-liquidu

Z čoho sa skladá e-liquid?

E-liquid je v jeho najjednoduchšej forme zmesou štyroch základných zložiek: nikotínu, príchute, riedidla a vody.

  • Nikotín: Ide o voliteľnú zložku, spravidla sa nachádza v koncentrácii od 0 do 20 mg na 1 ml liquidu.

  • Príchute: To, čo robí každý e-liquid jedinečným. Od ovocných až po tabakové alebo sladké chute (ide o chemické alebo prírodné zložky).

  • Riedidlo: Je zložka, ktorá pomáha vytvárať paru. Dve najbežnejšie používané riedidlá sú propylénglykol (PG) a rastlinný glycerín (VG). 

  • Voda: Pomáha zvlhčovať zmes a uľahčuje vytváranie pary.

Rozlišovanie medzi PG a VG

E-liquidy sa skladajú z dvoch základných riedidiel: Propylénglykol (PG) a Rastlinný glycerín (VG). Tieto dve zložky majú výrazný vplyv na chuť, hustotu pary a celkový zážitok z vapovania.

  • PG: propylénglykol, má tendenciu vytvárať menej pary, ale poskytuje silnejšiu chuť a “throat hit”. E-liquidy s vyšším obsahom PG majú väčšiu trvanlivosť vďaka prirodzenej ochrane proti degradácii.
  • VGrastlinný glycerín, je hustejší a vytvára viac pary. Avšak, nedokáže tak efektívne ako PG odolávať degradácii. To ale neznamená, že by dosahoval dátum expirácie skôr. Ak oba e-liquidy obsahujú nikotín, oba dosiahnu tento bod v rovnakom čase.

Elf Bar so svojim e-liquidom ELFLIQ robí kompromis, preto je v tomto liquide použitý rovnaký pomer VG a PG (50:50). Táto kombinácia zabezpečí hustú paru ale aj výraznú chuť.

Výber správneho e-liquidu 

Viete aký e-liquid si vybrať? Nie každý e-liquid sa hodí do všetkých zariadení a e-cigariet. Nižšie nájdete aj praktické tipy, aký e-liquid si vybrať na základe preferencií.

Dajte si pozor. Tak ako rôzne motory potrebujú rôzne palivá, tak ja rôzne typy e-cigariet a POD systémov potrebujú iný e-liquid. Začiatočníci veľakrát spravia chybu a zvolia e-liquid, ktorý nie je vhodný do ich zariadenia. Ak ste však začiatočník, určite si vystačíte s najbežnejšími POD systémami a najviac používanými e-liquidmi s pomerom 50 PG/50 VG. Tieto e-liquidy sú vhodné do zariadení ako napríklad Elf Bar ELFA PRO alebo Elf Bar Mate 500. Ide aj o odpor. O odpore sa dočítate viac v článku pre skúsenejších s názvom Čo je odpor a ako súvisí s e-cigaretami.
 
 Pár praktických tipov na výber e-liquidu podľa koncentrácie nikotínu pre začiatočníkov i pokročilých:
  • 20 mg/ml: Najsilnejšia a najviac používaná koncentrácia e-liquidov.
  • 10 mg/ml: Slabšia forma vhodná pre ľudí, ktorí chcú s fajčením prestať. 
  • 3mg alebo 6mg/ml: Pre vaperov, ktorí chcú znížiť príjem nikotínu. 
  • 0 mg/ml: Takzvané beznikotínové e-liquidy vhodné pre tých, ktorí s vapovaním chcú prestať.

Aké druhy a značky e-liquidov nájdete u nás na Vejpka.sk? 

E-liquidy, ktoré predávame sú kvalitné a snažíme sa vyberať len overené a prvotriedne značky. Ide nám o celkovú spokojnosť zákazníka, a tak u nás nenatrafíte na žiadne pofidérne či necertifikované e-liquidy. 

  • Elf Bar ELFLIQ: Tieto e-liquidy sú 50 VG/50 PG, nájdete ich u nás vo viacerých obľúbených príchutiach. 
  • Dinner Lady: E-liquidy s atypickými chuťami a chuťovými kombináciami.
  • Lost Mary MARYLIQ: E-liquidy od výrobcu Elf Bar.
  • Pixie Juice: Britský výrobca prináša neobvyklé príchute. 
  • Doozy Salts: Menej sladké e-liquidy s intenzívnou chuťou.
  • Pukka Juice: E-liquidy pre MTL Vaping.
  • IVG Beyond Salts: Prémiová edícia menej sladkých a jemných chutí od britského výrobcu.
  • Bar Juice 5000: Kvaltiné e-liquidy za výhodnú cenu.
  • Aisu: Kvalitné e-liquidy od britského výrobcu ZAP! v exotických príchutiach.

spôsob ohrievania e-liquidu (1)

Expirácia a skladovanie e-liquidu

E-liquidy majú dátum expirácie tak, ako potraviny. Po otvorení fľaše môže e-liquid postupne meniť svoju farbu, pretože nikotín v dôsledku vystavenia sa kyslíku oxiduje. Zmenu farby e-liquidu teda neberte ako znak pokazenia či zníženia kvalityOdporúčaná životnosť e-liquidov je vo všeobecnosti stanovená výrobcom na približne 2 roky, ale toto číslo sa môže skrátiť, ak sa fľaša otvorí alebo neuskladní správne.

Správne skladovanie vašej “vape šťavy” je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť, že bude vejpka skvelo chutiť počas celej životnosti. E-liquid nemá rád priame slnečné svetlo, extrémy teplôt alebo vystavenie príliš veľkému množstvu kyslíka. Z tohto dôvodu je najlepšie miesto pre ukladanie e-liquidu tmavé a chladnejšie miesto.

Akonáhle otvoríte fľašu s e-liquidom, hlavným rozdielom bude tmavnutie e-liquidu, keďže nikotín oxiduje v dôsledku vystavenia sa kyslíku. Dôležitejšie je, ako skladujete e-liquid, ako to, či bol predtým otvorený alebo nie. Ako pravidlo platí, že ak sú vaše fľaše s vape šťavou dobre uzavreté, keď ich nepoužívate, a nie sú vystavené priamemu slnečnému svetlu alebo zdrojom tepla, ako sú radiátory alebo sporák, budú v poriadku ste v pohode.

ako skladovať eliquid - vejpka.sk

E-liquid po expirácií by ste už nemali vapovať. 


Dúfame, že tento článok vám priniesol viac informácií o tom, čo je e-liquid, ako sa správne uchováva a aké sú základné zložky, z ktorých sa skladá. Ako vždy, najlepší spôsob, ako zistiť, čo vám najviac vyhovuje, je skúsiť rôzne príchute e-liquidov a vytvoriť si vlastný zážitok z vapovania.

V našom e-shope vejpka.sk nájdete širokú škálu e-liquidov a vape zariadení či jednorazové e-cigarety. Preskúmajte a objavte nové chutné kombinácie, ktoré vám prinášajú radosť z vapovania. V prípade akýchkoľvek otázok alebo potreby sa neváhajte na nás obrátiť. Radi pomôžeme.

Používáme ověření věku Adulto