Čo je to odpor a ako súvisí s e-cigaretami

Veríme, že pre niektorých z vás môže byť výber vejpky náročný aj z hľadiska neznalosti. V článku si vysvetlíme, čo je odpor, ktorý je v e-cigarete kľúčovým. Ďalej sa dozviete, podľa čoho sa máte rozhodovať pri výbere vejpky (čo sa týka odporu) a mnoho iného. Ak hľadáte celkového sprievodcu výberom vejpky, navštívte blog Vejpka

Čo je to odpor

Odpor je pojem pochádzajúci z fyzikálneho prostredia a charakterizuje schopnosť materiálu brániť toku el. prúdu. Odpor meriame v ohmoch (Ω) a vyjadruje, koľko energie je potrebnej na zahriatie žhaviacej hlavice na požadovanú teplotu.Ak sa bavíme v súvislosti s e-cigaretami, odpor ovplyvňuje výkon, chuť a množstvo vyprodukovanej pary. Samozrejme, nie za všetko môže odpor, mnohé e-cigarety (vejpky) majú rôzny výkon, ktorý je taktiež kľúčový pri tvorbe pary, chuti, sile atď. 

Aký vplyv má odpor na e-cigarety

Odpor žhaviacej hlavice (resp. cievky) má priamy vplyv na to, koľko vznikne pary a akú má teplotu. Žhaviace hlavice s nižším odporom sa rýchlejšie zahrievajú a vytvárajú viac (teplejšej) pary. Vďaka tomu môžete pociťovať intenzívnejšiu a silnejšiu chuť svojej vejpky. 

Naopak, žhaviace hlavice (resp. cievky) s vyšším odporom sa zahrievajú pomalšie, vytvárajú menej (chladnejšej) pary. Ak hľadáte jemnejšiu chuť, vyberajte vejpky s nižším odporom.

Základné rozdelenie e-cigariet na základe odoporu (ohm)

  • MTL (Mouth-to-Lung) e-cigarety: Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby napodobňovali ťahanie ako z klasickej cigarety. Paru najskôr vtiahnete do úst a potom do pľúc. Tieto e-cigarety majú žhaviace hlavice s vyšším odporom (nad 1 ohm, do 1,2). Vďaka takýmto vejpkam si zabezpečíte intenzívny krátky poťah skoro rovnaký ako pri pyrocigarete.

  • RDL (Restricted Direct Lung) e-cigarety: Poskytujú stredný ťah, ktorý je niekde medzi MTL vejpkami a DL e-cigaretami. Čo sa týka odporu, hovoríme o rozmedzí 0,9 až 0,2 ohm.Umožňujú priamy ťah do pľúc, ale s obmedzeným množstvom pary (samozrejme viac pary ako pri MTL). Pri RDL odporúčame aby Vaše nikotínové soli nepresahovali 10mg/ml koncentráciu a bežné nikotínové boostre v Shake and Vape prípadne hotové eliquidy s nikotínom nepresahovali 8mg/ml. V inakšom prípade to môže mať negatívny dopad na Váš zážitok z RDL. 

  • DL (Direct Lung) e-cigarety: Umožňujú priamy ťah do pľúc, čo vytvára veľké množstvo pary. Tieto zariadenia zvyčajne používajú žhaviace hlavice (cievky) s nižším odporom (menej ako 0,2 ohm) a sú obľúbené medzi skúsenými vapermi, ktorí hľadajú intenzívny zážitok. Z pravidla sú tieto vysokowatové a nízkoodporové cievky ideálne pre eliquidy bez nikotínu alebo s minimálnym objemom nikotínu na 1ml (3-4mg/ml)

Kedy si vybrať vejpku s vyšším odporom a kedy s menším odporom

Vyšší odpor (nad 1,0 ohm): Tento odpor, respektíve vejpky s týmto odporom sú vhodné pre ľudí, ktorí:

  • hľadajú jemnejšie chute a podobný throat hit ako pri pyrocigarete vďaka nikotínovej soli, 
  • sa snažia prestať fajčiť klasické cigarety,
  • sú začiatočníci.

Nižší odpor (menej ako 1,0 ohm): Tento odpor, respektíve e-cigarety (vejpky) s týmto odporom sú vhodné pre tých, ktorí: 

  • hľadajú silnejšie a intenzívnejšie chute (nevadí im throat hit),
  • sú skúsení vaperi,
  • paru chcú ťahať AJ priamo do pľúc.

Veríme, že tento článok vám pomôže zorientovať sa v kľúčovom faktrore pri e-cigaretách. V e-shope Vejpka.sk nájdete rôzne e-cigarety s rôznymi odpormi. Vyberajte z ponuky POD systémov (doplníte ich e-liquidom) alebo jednorazové vejpky, ktoré sú vhodné práve pre začiatočníkov.

Používáme ověření věku Adulto