Čo je vapovanie a aká je jeho história?

Čo je vapovanie? Táto otázka napadla určite aj vám, a keďže sa stáva celosvetovým fenoménom, v tomto článku sa pokúsime čo najviac priblížiť podstatu vapovania, jeho hlavné výhody a druhy zariadení určené pre vaping. Ďalej sa pozrieme na históriu vapovania a na záver prezradíme zopár tipov pre bezpečný vaping. 

Čo je vapovanie? 

Vapovanie je proces inhalovania aerosolu, ktorý vzniká rozprašovaním tekutiny a často sa používa ako alternatíva ku klasickému fajčeniu. Vapovanie sa často používa na redukciu fajčenia alebo úplné prestanie fajčenia, pretože ponúka nikotín bez karcinogénov obsiahnutých v dyme z tabaku. Vapovanie sa zvyčajne vykonáva pomocou elektronických cigariet, ktoré sa tiež nazývajú vape alebo e-cigarety. Oproti klasickému fajčeniu ponúka vaping skvelý spôsob kontroly množstva nikotínu. Pri fajčení totiž vyfajčíte pri silnej chuti na nikotín celú cigaretu, pri vapovaní môžete z e-cigarety potiahnúť 1, 2 alebo 3 krát a zahnať tak chuť na cigaretu. Vapovanie je teda efektívnym spôsobom, ako sa zbaviť zlozvyku fajčenia

vapovanie

E-liquid, ktorý sa nachádza v e-cigaretách sa skladá z tekutiny / náplne. Táto tekutina obsahuje rôzne zložky ako nikotín, arómy (príchute) alebo glycerín. Aerosol ("vape dym") sa podobne ako pri klasických cigaretách vdýchne a vydáchne. Jeho zloženie je však považované za menej škodlivé a dym, respektíve vodná para neškodí ľuďom v okolí vapera. 

Vaping a jeho výhody 

Vapovanie môže byť považované za menej škodlivé ako fajčenie tabaku, pretože neobsahuje karcinogény a ďalšie škodlivé látky, ktoré sa nachádzajú v tabakovom dyme. Vaping môže tiež pomôcť fajčiarom znížiť alebo úplne prestať fajčiť a umožňuje užívateľom vychutnať rôzne ovocné či iné chute vejpky. Tabakové výrobky (hlavne cigarety) obsahujú vyše 7 000 chemických látok a mnohé z nich sú klasifikované ako veľmi škodlivé, dokonca ako karcinogénne. Pri vdychovaní pary (pri e-cigaretách) do seba dostávate menej škodlivých látok. 

hlavné výhody vapovania

Hlavné výhody vapovania sme spísali do bodov:

  • Pomáha redukovať množstvo prijatého nikotínu = skvelá pomoc ako prestať fajčiť,
  • Možnosť výberu rôznych koncentrácií nikotínu (dokonca úplne bez nikotínu),
  • Považuje sa za menej škodlivé ako klasické fajčenie,
  • Nevzniká pasívne fajčenie (neškodíte ľuďom okolo vás ako pri klasických cigaretách),
  • Zariadenia na vapovanie sú kompaktné, 
  • Menej zápachu (na prstoch a oblečení) ako pri klasickom fajčení,
  • E-cigarety nezanechávajú škvrny na zuboch ako fajčenie klasických cigariet,
  • Rozmanitosť chutí - cez ovocné až mentolové alebo s príchuťou tabaku.
 

Zariadenia na vykonávanie vapingu

Tieto zariadenia sa skladajú z batérie, náplne s tekutinou a atomizéra, ktorý rozprašuje tekutinu na inhalovateľný aerosol. V dnešnej dobe existuje mnoho alternatív, ktoré môžete na vapovanie využiť. 

  • Elektronické cigarety (e-cigarety): Sú to malé, prenosné zariadenia, ktoré simulujú skúsenosti s fajčením, náplň však treba meniť a sú zložitejšie na údržbu.

  • Vape mody: sú to väčšie zariadenia, ktoré poskytujú väčšiu kontrolu nad teplotou a množstvom aerosolu, sú však ťažké a nepraktické.

  • Vape box mody: Kombinácia elektronických cigariet a vape modov, ktoré poskytujú vysokú úroveň kontroly a výkonu. Ich nevýhodou je vyššia cena, sú príliš veľké a nepraktické. 
  • Vape pen: sú to malé a jednoduché zariadenia, ktoré sa podobajú perám a sú ľahko prenosné.

  • Elf Bar jednorazové ochutené vejpky: Elf Bar sú kompaktné zariadenia, patria do skupiny Vape pen, svojim tvarom mnohokrát pripomínajú práve pero. Avšak, líder na trhu s ochutenými jednorazovými e-cigaretami Elf Bar prichádza s viacerými tvarmi. Ich výhodou je jednorázovosť, praktické využitie a netreba ich nijako udržiavať či dopĺňať do nich e-liquid. Po použití ich stačí iba vyhodiť (do odpadu na elektroniku). 

Na e-shope vejpka.sk nájdete vysokokvalitné jedorazové ochutené e-cigarety značky Elf Bar ale taktiež aj E-LIQUIDY a podové zariadenia.

Vaping a jeho história 

Čo je vapovanie už viete, kedy však vaping vznikol? 

História vapingu sa datuje od roku 1963, kedy bol patentovaný prvý elektronický cigarietový vaporizér. Avšak až v roku 2003 boli na trhu predstavené prvé moderné e-cigarety, ktoré sa stali základom pre súčasný vaping.

E-cigarety sa v posledných rokoch vyznačujú dizajnom, vylepšenými funkciami a rôznymi druhmi náplní. Dizajn sa zmenil od klasických až po moderné, funkcie od jednoduchých až po nastaviteľné teploty a intenzitu inhalácie, náplne obsahujú rôzne arómy, nikotínové koncentrácie a veľkosti. Technológie zahŕňajú sledovanie spotreby nikotínu a prispôsobenie e-cigaret individuálnym potrebám užívateľa. 

Tipy na bezpečný vaping

  • Nezačínajte s vapingom, ak nie ste fajčiar. 
  • Vždy uprednostnite kvalitného a overeného výrobcu, ako napríklad Elf Bar, Lost Mary, OXVA a iné.
  • Nekupujte si za každú cenu "najlacnejšie" vejpky. Nakupujte u overených predajcov
  • Buďte ohľaduplní k ostatným ľuďom a nevapujte ak to niekomu prekáža.
  • Odporúčame zdravý životný štýl - dostatok pohybu a vyváženú pestrú stravu.
  • Náplne aj POD systémy skladujte mimo dosahu detí.
  • Ak cítite spálenú chuť, e-liquid alebo vejpku vyhoďte / nevapujte z nej. 

Ako si vychutnať vejpku? Prečítajte si našich 5 skvelých tipov.

Viac informácií o vapingu

Pokiaľ sa chcete viac dozvedieť, čo je vapovanie, odporúčame zhliadnuť články odborníkov v oblasti tabakovej kontroly a napríklad webové stránky American Lung Association, American Heart Association, World Health Organization alebo National Cancer Institute, od ktorých sme brali inšpiráciu do článku aj my. 

 
Používáme ověření věku Adulto